Sunday, May 18, 2014

Tričkový workshop v SNG

Musím sa priznať, že keď v škole padla myšlienka nato aby sme v rámci výročia VŠVU urobili v SNG tričkový workshop, nebol som dvakrát nadšený. Teraz však, zababušený pod dekou na posteli, s počítačom pred sebou, píšem tieto slová s úsmevom na tvári, s ktorým by som sa s vami chcel podeliť.


Tento rok má naša škola - Vysoká škola výtvarných umení - 65.výročie. Ako to už na výročia býva,aj my sme slávili rôznymi aktivitami určenými pre verejnosť a jednou z nich bol aj tričkový workshop, ktorý sa uskutočnil včera v ateliéroch SNG počas Noci múzeí a galérii.

Nápad na workshop priniesla Soňa Flajžíková, študentka piateho ročníka Ateliéru voľnej grafiky pána R. Jančoviča. Nápad spočíval v tom, dostať tradičné grafické techniky bližšie k ľudu, komerčnejšou a úžítkovou formou - potláčaním na tričká - z lina a cez sieťotlač.

Soňa veľmi rýchlo zverbovala študentov grafiky, medzi inými aj mňa, a zrazu, ani neviem ako, sme sa ocitli v SNG. Autorské predlohy - štočky linorytov si verejnosť mohla ľubovoľne nakombinovať podľa svojej fantázie a gusta, vybrali sa farby a tlačilo sa na grafickom lise. Ja som predstavoval verejnosti techniku sieťotlače a ďalší kolegovia predvádzali ako taký linoryt, či drevoryt vzniká priamo na mieste.

V ateliéri SNG vznikla perfektná atmosféra a ľudí prišlo strašne veľa - čisté tričká, ktoré boli ľudia zakúpiť v SNG sa vypredali hneď po prvej hodine. Potom sa tlačili už len tie, ktoré si tričkoví zaújemcovia priniesli vlastné. 

Všetci sme si mysleli, že sa tam budeme trochu nudiť, no keď sme potom všetci spoločne sedeli večer na pive, pripíjali sme si na to, aký veľký záujem o workshop, o tradičné grafické techniky, o techniky tlače a o celkovú grafiku  vznikol a ako to celé super dopadlo.

MAROSBARAN

Zúčastnení grafici:
Soňa Flajžíková
Jakub Lobotka
Maroš Baran
Ivana Janciková
Jakub Jenčo
Samuel Chrien
Marek Cina

Ďakujeme:
Zuzane Palicovej
VŠVU
SNG























No comments:

Post a Comment