Wednesday, June 13, 2012

Prečo sú Kállayové dievčatá vo vývine alebo prečo Kállay neprišiel 12. 6. 2012

V celom bratislavskom kráľovstve je všeobecne známe, že VŠVU-národ je veľmi akčný, čo sa týka eventov, výstav alebo opekačiek. Malých či veľkých… dobrých či zlých… alebo takých, ktorých prínos pre ľudstvo sa v tomto čase nedá presne určiť.



Bolo tomu tak aj dnes.



M.M.V. – “malá milá výstava”, asi tak by som nazval to, čo sa dnes o 18:00 odohralo v kníhkupectve Artforum. Alexandra Hovorková, študentka ilustrácie na VŠVU zverbovala ženskú zložku, ktorá má čo to dočinenia s prof. Dušanom Kállayom a zorganizovala malú prezentáciu tvorby, čo vzniká pod vedením majstra Alice z krajiny zázrakov.



Neriešil som, prečo len ženy lebo som sa bál, či to nemá nejaký feministický podtón… “my sme rozkošné,” komentovala Kristína Kubáňová, ktorá výstavu otvárala.



Je fajn, že je tu taká snaha ukázať malý kúsok zo svojej práce v tak atypickom mieste ako je kníhkupectvo – dotyčné študujú ilustráciu a to mi príde ako taká celkom fajn súvislosť – noví kníhkonzumenti takto budú mať šancu aj nahliadnuť do “fresh as much as possible” ilustrácie, ktorá je ešte len vo vývine no u niektorých jednotlivcov už teraz veľmi výrazná jedinečnosťou svojho rukopisu – spomeniem Mirku Rudášovú, Šarlotu Dzuriakovú a Zuzanu Mlynárčikovú.



Trochu smutné je, že sa tak dlho čakalo na Dušana Kállaya… išlo síce o malú výstavu, no bolo to milé gesto a osobne som očakával, že tam bude… škoda… snáď sa príde pozrieť neskôr a snáď pôjdete aj vy, keď už pôjdete okolo a budete mať pocit, že máte doma málo kníh alebo veľa peňazí pri sebe…



A čo hlásala záverečná reč? – “… a keby ste nám chceli vydať knižky, tak my budeme rady… do budúcna…”



…kiežby!




























MAROSBARAN

No comments:

Post a Comment